Tuesday, December 16, 2008

Mobili Wikipedia

Vis populiarėjant įvairiems mobiliesiems įrenginiams bei tuo pačiu mobiliajam internetui, galima pasidžiaugti, jog pranešta apie oficialią enciklopedijos Wikipedia mobiliąją versiją: mobile.wikipedia.com. Nepaslaptis, jog Wikipedia yra vienas iš populiariausių interneto puslapių ir iki šiol dar neturėjo oficialios mobiliosios versijos. Įvairios kompanijos yra išleidusios savo aplikacijas skirtas naudotis Wikipedia, tokias kaip Wikipanion iPhone app.

Mobilioji puslapio versija yra kiek "apkarpyta". Informacijos vaizdavimas orgnizuojamas taip, jog nekiltų didesnių nesklandumų naudojantis lėtesniu ryšiu. Puslapiuose pateikiama informacija išskaidoma į puslapius (puslapiavimas). Tiesa, dėl puslapiavimo gali kiek pailgėti reikiamos informacijos paieškos, tiesiog gali tekti perversti daugiau puslapių.

Internete taip pat sklaido gandai ir apie "Spoken Wikipedia", kol kas ši funkcija yra neaktyvi. Spėjama, jog ateityje bus galima pasiklausyti garso įrašų atitinkančių enciklopedijos tekstinius įrašus. Dar neatskleidžiama, kokiu būdu bus kuriami garso įrašai.

No comments: