Sunday, July 27, 2014

Mitchell Zuckoff - Pasiklydę Šangriloje

Mitchell Zuckoff - Pasiklydę Šangriloje

Vasarai lepinant gerais orais, pagulinėjant pavėsyje perskaityta  Mitchell Zuckoff - Pasiklydę Šangriloje.
Tai tikra Antrojo pasaulinio karo istorija. 1945 m. gegužės 13 d.  JAV kariuomenės lėktuvas sudužo šalia nežinomo Nyderlandų Naujosios Gvinėjos slėnio. Trys iš dvidešimt keturių keleivių išgyveno. Viena jų kaip visi vėliau linksniavo, gražioji MKK (moterų kariuomenės korpusas) narė. Kitas išsigelbėjęs katastrofoje neteko savo brolio dvynio. Trečiasis patyrė sunkių galvos sužalojimų. 24 keleiviai skrido pasižvalgyti virš Šangrila praminto slėnio. Pamatyti čiabuvių molinius/šiaudinius namukus ar ir pačius čiabuvius.
Į pavojingą teritoriją jiems padėti ir apsaugoti nusileido rinktinė desantininkų kariuomenė. Pastovūs susitikimai su laukiniais slėnio gyventojais išsirutuliojo į abipusį supratimą. Netgi draugystę.
Kelias savaites po įvykio korespondentai dirbo kaip prisukti, stengdamiesi kuo plačiau aprašyti istoriją, pasakojančią apie išlikimą, praradimus, antropologiją, atradimus, didvyriškumą, draugystę ir sudėtingą gelbėjimo misiją.
Gelbėjimas iš Šangrilos slėnio buvo sudėtingas dėl geografinių priežasčių, sunkios išsigelbėjusiųjų sveikatos būsenos ir sunkiai pritaikomų gelbėjimui techninių galimybių. Šiai operacijai netiko nei sraigtasparniai, nei hidroplanai ar galiausiai ėjimas pėsčiomis. Po bandymų ir svarstymų gelbėjimas buvo atliktas per tris kartus pasitelkiant sklandytuvus. Išsigelbėjusieji ir atvykę jiems padėti desantininkai buvo sėkmingai išskraidinti.
Tai dokumentinio pobūdžio knyga, nėra ilgų dialogų, gausu detalių, aprašymų bei viskas su nuorodomis į šaltinius.


No comments: