Friday, November 13, 2009

SPDY naujas protokolas

Tikriausiai didžiai interneto naudotojų daliai žinomas HTTP protokolas leidžiantis susikalbėti web serveriui ir interneto naršyklei. Plačiais užmojais nestebinantys Google pranešė dirbantys prie naujo protokolo, kuris sumažins laukimo laiką ir padidins interneto puslapių atsivertimo greitį. Naujasis protokolas vadinamas SPDY (nuo angliško speedy). Sakoma, kad jis turėtų papildyti dabar naudojamą HTTP. SPDY įtraukia tokias funkcijas kaip, pavyzdžiui, užklausų prioretizavimas, http header kompresija ir kt. Google jau net gi sukūrė web serverio prototipą ir Google Chrome naršyklės versiją su integruotu SPDY palaikymu.

Google teigimu jų laboratorijoje atlikti eksperimentai su 25 populiariausiais tinklalapiais parodė, kad jie atverčiami iki 64 procentų greičiau. Dabar kai jau yra sukurtas veikiantis prototipas kompanija nori įtraukti ir kaip jie pavadino, interneto bendruomenę, gauti grįžtamąjį ryšį iš vartotojų. Svarbu akreipti dėmesį į tai, jog SPDY nėra skirtas pakeisti HTTP.

Remiantis SPDY "white paper", projekto tikslas yra sumažinti puslapio užkrovimo laiką iki 50 proc., naujo protokolo naudojimą padaryti paprastą, kad tinklalapių savininkas nereikėtų nieko papildomai daryti norint kad būtų palaikomas SPDY. Visas sunkus su tuo susijęs darbas turėtų įvykti serverio ir kliento pusėje. White paper galima pasiskaityti ir daugiau apie projekto tikslus.

Panašu, kad Google taikosi kiek pakeisti kertinį interneto protokolą. Galima numanyti, jog ir kitų naršyklių kūrėjai turėtų atreikti dėmesį į jų veikimo greitį.
Apibendrinant, ką Google sako apie SPDY pakeitimus HTTP protokolui, sutankintos užklausos, prioretizuojamos užklausos, suspaustos antraštės (angl. headers).

No comments: