Thursday, November 12, 2009

Tomas Main Ridas - Vandenyno klajūnai


Perskaityta dar viena knyga iš namų bibliotekos, Tomas Main Ridas (Thomas Mayne Reid ) "Vandenyno klajūnai". Knyga išleista 1969 metais.
Knygos autorius Tomas Main Ridas (1818, Balandis 4 - 1883, spalis 22) airių-amerikiečių rašytojas gimęs Airijos šiaurėje, Ballyroney. 1839 metais rašytojas išplaukė į Naująjį Orleaną, Luiziana. Iš ten pasiekė New York City.
Pirmasis jo eilėraštis išspausdintas Godey's Lady's Book, pasirašytas "A Poor Scholar" pseudonimu. Plačiau apie rašytojo biografiją bei literatūrą galima pasiskaityti angliškai Wikipedijoje.

Mano skaitytas "Vandenyno klajūnai" gana nesudėtingas nuotykių romanas. Būtent ir norėjosi vakarais lengvai paskaityti.
Visas romano veiksmas vyksta vandenyne. Pasakojami nuotykiai, kuriuos patiria laivo įgula, kai jų laivas sudega. Jame buvo gabenami juodaodžiai vergai iš afrikos. Išsigelbėjusių buvo ne daug. Kapitonas su dar keliais pats pirmasis pabėgo iš laivo. Didžioji įgulos dalis susirentė didelį plausta ir juo bandė išsigelbėti. Plaustui buvo panaudoti visokie lentgaliai, statinės ir pan. medžiagos, kas buvo likę iš laivo.
Praktiškai iš karto nuo šio plausto atsikyrė Benas Breisas (vienas iš pagrindinių knygos veikėjų) ir berniukas, nes visi kiti kamuojami alkio norėjo suvalgyti berniuką. Po kelių dienų Benas ir berniukas Viljamas atsitiktinai naktį sutiko išsigelbėjusį laivo koką, vadintą Snieguoliu, su mažyte mergyte, kuri laive buvo patikėta jo globai(virėjas).
Didžioji romano dalis ir yra šių keturių veikėjų nuotykiai stengentis išgyventi vandenyne. Knygos gale dar buvo šios ketveriukės susidūrymas su didžiuoju plaustu ir jo sukanibalėjusia įgula. Laimei fortūna šypsojosi Benui ir jo draugams.
Išsigelbėti pavyko tik šiai ketveriukei. Jiems padėjo banginių medžiotojų laivas. Nei kapitonas, nei didysis plaustas neišsigelbėjo.
Mano subjektyve nuomone, visai verta dėmesio knyga, ieškant ne per daug sudėtingo nuotykingo pasiskaitymo.

No comments: