Wednesday, February 17, 2010

Džekas Londonas: Baltoji iltis

Vakarai dar vis žiemiški, pasinaudodamas tokia situacija perskaičiau dar vieną literatūros klasikos knygą. Anksčiau kažkaip atsitiktinai tikriausiai nebuvo papuolusi į rankas. Tai Džeko Londono (angl. Jack London) Baltoji iltis, išleista dar 1977 metais.
Džekas Londonas - amerikiečių rašytojas, parašęs per penkiasdešimt knygų, daug straipsnių ir politinių apybraižų. Remiantis Vikipedia, žinomiausi jo kūriniai – romanas „Martinas Idenas“, taip pat romanai „Jūrų vilkas“, „Rytas Aušta“, „Mėnulio slėnis“, apysakos „Baltoji iltis“, „Protėvių šauksmas“, „Smokas Belju“.
Knyga Baltoji iltis pasirodė 1906 m. Tai istorija apie žmogaus ir pusiau laukinio keturkojo draugystę. Knygos veiksmas aukso karštinės laikotarpiu nepaprasto grožio kalnuose. Baltoji Iltis – vilkas, užaugęs atšiauriame pasaulyje, patyręs daugybę skriaudų, kiekvieną akimirką kovojęs dėl galimybės išlikti, patenka į visai kitą aplinką, kurioje nubunda geriausios jo prigimtinės savybės.
Vilkas pirmą kartą pamatęs žmogų kažkokiu jam nesuvokiamu būdu jautė jo galybę. Žmogus atrodė pranašesnis už kitus jo matytus gyvus sutvėrimus. Baltoji Iltis pripažino žmogų savo dievu ir tarnavo jam su didžiausiu atsidavimu.
Kažkada buvo tekę akies krašteliu pažiūrėti filmą Baltoji iltis. Paskaičius knygą liko didesnis įspūdis.

No comments: