Monday, February 22, 2010

Ekspertų nuomonės apie internetą 2020 metams

Koks internetas bus 2020 metais? The New York Times paskelbtame straipsnyje aptariami Pew Research Center atliktos interneto technologijų ekspertų apklausos rezultatai. Sakoma, jog buvo apklausta daugiau kaip 800 ekspertų.
Galima paminėti keletą įdomesnių klausimų, pasisakymų.

Ar Google padarys žmones kvailesniais?
76 procentai apklaustų ekspertų galvoja, kad iki 2020 metų naudojimasis internetu sustiprins žmogaus intelektą, prieiga prie didžuilių informacijos klodų leis priimti geresnius, teisingesnius sprendimus. Kitaip sakant Google nepavers mūsų kvailesniais.
Kiti 21 procentas galvoja, kad kaip tik naudojimasis internetu sumažins žmogaus intelekto koeficientą ir padarys mus kvailesniais.
Nicholas Carr sako, kad interneto įtaka neturėtų būti matuojama paprasčiausiai IQ skaičiukais. Internetas galėtų pakelti intelektą link labiau praktiško lygmens.
Galima sakyti tam pritaria ir Hal Varian. Jo manymu Google suteiks galimybę būti geriau informuotiems. Sudarydama universalią prieigą prie informacijos leis žmonėms suvokti savo potencialą ir kartu atnešti naudos visam pasauliui. Nieko keisto, kad taip galvoja Google vyriausias ekonomistas :).
Stephen Downes iš Nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos Kanadoje sako, kad gal būt neteisinga intelektą laikyti kaip nediferencijuotą visumą. Be abejo, gal būt blogiau darysime kažkuriuos dalykus, kurie pvz., reikalauja atminties informacijai. Tačiau gal būt būsime pajėgūs didesniam informacijos integravimui, panaudojimui.
Esther Dyson sako, kad problema ne Google, o tai kas randama per ją. Gal būt vieniems randama medžiaga bus bevertė, o kitiems tai gali būti tikras iššūkis ir paskatinimas domėtis, "žengti pirmyn".
Žmonės jau naudojasi Google kaip priedu prie savo atminties, sako Craig Newmark, Craig's List įkūrėjas. Tai padeda rasti reikiamas faktus idėjos pagrindimui ir pan.
Globalsecurity.org direktorius John Pike sako, kad dabar per kelias minutes galima rasti atsakymus į klausimus, kurių prieš keletą metų būtų buvę neįmanoma atsakyti.

Ar internetas pagerins rašymą, skaitymą, žinių atvaizdavimą?
65 procentai apklaustų ekspertų pasisako, kad iki 2020 metų bus aišku, jog internetas stiprima skaitymą, rašymą ir žinių atvaizdavimą.
32 procentai mano, kad iki 2020 išryškės interneto keliamas pavojus skaitymui, rašymui, pažangiam žinių atvaizdavimui.
Likusi dalis neatsakė.
Gene Spafford mano, kad rašymas internete vystosi link SMS ir taip vadinamų twiterio "čiulbesių" tipo.

Anonimiškumas internete.
41 procentas apklaustų ekspertų pasisako, kad tapatybės nustatymo sistemos bus naudojamos griežčiau ir formaliau (pirštų antspaudai, tinklainės nuskaitymas ir pan.). Šių sistemų naudojimas ir kaip vartai daugliui veiklų internete, pavz., apsipirkimui, bendravimui, naršymui. Anoniminė veikla internete bus stipriai apribota.
55 procentai galvoja, kad internete bus galima atlikti daug dabar įprastos veiklos anoniškai, nors tapatybės nustatymo priemonės ir bus naudojamos plačiau. Bus dar gana lengva kurti interneto turinį neatskleidžiant savo tapatybės.

Naujos tapatybės nustatymo sistemos atneš ir naujų problemų, atsiras naujų spragų nusikaltimams ir pan. neteisėtoms veikloms.
Stewart Baker manymu, anonimiškumas internete ilgiau taps kaip anonimiškumas realiame gyvenime.
Jeff Jarvis, anonimiškumas ir toliau turės savo vietą. Tai kyla iš interneto architektūros ir bus sunku tai pakeisti.
Išsamesnius rezultatus galima rasti pilnoje tyrimo ataskaitoje, nuoroda viršuje.

No comments: