Monday, August 06, 2012

Jack London - Mėnulio slėnis

Jack London (Džekas Londonas, tikrasis vardas turbūt John Griffith Chaney, 1876 m. sausio 12 d. San San Franciske, Kalifornijoje – 1916 m. lapkričio 22 d.) – amerikiečių rašytojas, parašęs per penkiasdešimt knygų. Kiek anksčiau rašyta apie šio autoriaus "Jūrų Vilkas".
Šį kartą skaitytas "Mėnulio slėnis". Romane pasakojama Okelndo gyventojų Bilio ir Saxonos istorija. Pasakojama, kad amžių sandūroje vidurinioji klasė kovojo dėl darbo ir su darbdaviais dėl teisingo atlygio už darbą. Bilis ir Saxona taip pat priklausė šiai žmonių grupei. Bilis prieš santuoką su Saxona buvo vidutinio svorio kategorijos boksininkas. Po santuokos nusprendęs nutraukti šią veiklą, nenorėdamas sunkių išgyvenimų po to kai teko kovoti su savo artimu daugu ir jį sužaloti.
PO didelių streikų ir neramumų Oklende Bilis ir Saksona pėsčiomis iškeliavo ieškoti valdinės žemės sklypo tinkamo žemės ūkiui. Jie apkeliavo centrinę ir šiaurinę Kaliforniją. Iš pradžių keliavo pėsčiomis, vėliau įsitaisė arkliais traukiamą vežimą. Keliaudami jie sutinka daug įdomių žmonių, suranda naujų draugų, iš jų sužino daug naudingos informacijos apie žemės ūkį, bei to meto situaciją žemės ūkyje.
Per vieną iš pokalbių su draugais visi kartu kalbėjosi apie sklypą, kurio ieško Bilis ir Saxona, jie turėjo daug norų kaip tas sklypas turėtų atrodyti, todėl vienas iš draugų jį pavadino "Mėnulio slėniu". Jo manynu žemėje tokios vietos nebuvo įmanoma surasti. Tačiau bekeliaudami Bilis ir Saxona rado labai gražią vietą, kuri jau panašėjo į jų svajonių slėnį. Nusprendę ten įsikurti jie dar sužinojo, kad jis vadinasi "Sonoma Valley". Išvertus iš indėnų kalbos tai reiškė "Mėnulio slėnis".
Įsikūrus šiame slėnyje jų ūkis pamažu suklestėjo, jie pasinaudojo savo draugų patarimais bei gerų kaimynų pagalba ir labai džiaugėsi, jog pasiryžo palikti miestą. Jų manymu, mieste jie niekad nebūtų taip gerai gyvenę.



No comments: