Saturday, October 25, 2008

"Darius ir Girėnas dokumentai"

Papuolė į rankas knyga "Darius ir Girėnas dokumentai". Autoriai: N. Dariūtė, A. Gamziukas, G. Ramoška, Kaunas 1991.

Dariaus ir Girėno skrydis per Atlantą išgarsėjo visame pasaulyje. Tai įvyko jau daugiau kaip prieš pusę amžiaus.

Šioje knygoje pateikiama gana daug konkrečių dokumentų, pasakojimų, prisiminimų nušviečiančių Dariaus ir Girėno skrydžio per Atlantą istoriją. Kaip rašoma pratarmėje, informacija leidiniui rinkta Lietuvos Centriniame Valstybiniame archyve, Kauno Vytauto Didžiojo Karo Muziejuje pasinaudota N. Dariūtės-Maštarienės saugomais jos tėvo asmeniniais daiktais ir dokumentais bei V. Ašmensko, M. Bulotaitės, S. Lukėno ir kt. archyvais. Sakoma, jog dėl informacijos stokos šią didžiąją istoriją dar vis gaubia įvairiausi gandai.

Skaitant knygą, galima sužinoti daug įdomių detalių apie lakūnų pasiruošimus skrydžiui, sunkumus su kuriais susidūrė rinkdami pinigus reikalingus skrydžiui. Pateikiama ir įvairiausios informacijos apie lėktuvo modernizavimo darbus, technines charakteristikas ir pan. Iš išlikusių dienoraščių galima matyti daugelio dienų prieš skrydį lakūnų veiklą. Taip pat galima šiek tiek plačiau pamatyti, kokia veikla gyvenime užsiėmė oreiviai.

Knygoje sakoma, jog blogomis oro sąlygomis be radijo ryšio, be autopiloto ir be parašiutų lakūnai skrido tiksliau, nei kitų tautų lakūnai turėdami moderniausias to laiko navigacijos priemones. Darius ir Girėnas per 37 val. 11 min. nuskrido 6411 km. Tuo metu tai buvo antras tolimų skrydžių pasiekimas pasaulyje. Be to jie pirmieji vežė oro paštą per Atlanto vandenyną. Beskaitant galima rasti ir daugiau įdomybių, kurios iki tol gal būt dar nebuvo žinomos.

Taigi remiantis knyga, galim sakyti, jog Darius ir Girėnas nugalėdami Atlantą, paliko gilų įrašą Pasaulio aviacijos istorijoje.

No comments: