Monday, December 21, 2009

Antivirusinės mobiliesiems

Jau tikriausiai visi pastebėjo, kad mobilieji telefonai po truputį tampa panašiais į kompiuterius. Tai reiškia, jog su jais galima atlikti labai daug įvairiausių veiksmų kaip ir su personaliniu kompiuteriu, tačiau tai taip pat reiškia, jog tokiems įrenginiams iškyla ir grėsmės tokios pačios kaip ir kompiuteriams (virusai, hakeriai ir pan.).
Šiais metais Kaspersky Lab bendrovė pranešė apie naujas kenkėjiškas programas, kurios vogė pinigus perimdamos Nokia telefonus, padarydamos tam tikrus pakeitimus savininkų bevielio interneto nustatymams.
Kitas pavyzdys, praeitą mėnesį Australijos studentas eksperimentinį kirminą, kuris galėjo veikti taip vadinamuose "išlaužtuose" iPhone telefonuose. Tas kirminas nepadarė jokios žalos, jis tik įdiegdavo 80-dešimtųjų pop žvaigždės Rick Astley foto nuotrauką. Saugumo ekspertams ir išmaniųjų telefonų turėtojams tai gali reikšti, kad kenksmingi išpuoliai yra įmanomi.
Kai suvokiama, kad kažkokioje srityje, šiuo atveju telefonų saugume, galima sėkmingai pradėti verslą, tikriausiai daugeliu atvejų atsiranda investuotojų, kurie nori užimti tą poziciją. Taip ir šiuo atveju, "Silikono slėnyje" (JAV) įkurtas starup pavadinimu Lookout. Jų siekis būti mobiliųjų įrenginių saugumo gigantu, panašiai kaip kompiuterių - Symantec ar pan.
Šiais metais Lookout pradėjo testuoti saugumo programinę įrangą veikiančią Windows Mobile ir Android operacinėse sistemose. Vėliau žadama pristatyti ir saugumo sprendimus ir BlackBerry bei iPhone įrenginiams. Įranga apsaugo telefonus nuo kenksmingų programų ir telefono savininkams suteikia galimybę daryti atsargines kopijas nuotoliniu būdu ir ištrinti duomenis iš savo telefono. Ji taip pat leidžia savininkams matyti savo įrenginio vietą interneto pagalba.
Dar kas svarbu, kad standartinė įrangos versija (angl. basic) yra nemokama, už daugiau funkcijų turinčią versiją planuojamas mėnesinis mokestis. Jei neklystu, Kaspersky taip apt turi antivirusinės versiją skirtą mobiliesiems įrenginiams.

Pagal The New York Times, Lookout yra naujausias bandymas kurti naują verslą išnaudojant taip vadinamų smartphone'ų bangą. Atsirado tūkstančiai kompanijų kuriančių žaidimus, apsipirkimui internetu skirtas programas išmaniesiems, Lookout tiki, kad ir saugumo programinės įrangos kūrimui yra tinkamas laikas. Nors daugelis antivirusinių kūrėjų, pvz., Symantec, Research In Motion (BlackBerry saugotojai :)) turi padalinius atsakingus už programinės įrangos mobiliesiems kūrimą.
Lookout sako, kad atrado būda, kaip taupyti telefono baterijos energiją, kuri aišku naudojama aktyviau, kai foniniame režime veikia antivirusinė programa. Taip pat jie sako atradę būda, kaip teisingai leisti veikti iPhone įrangai, kuri yra sukurta ne Apple.
Panašu, kad ištikrųjų ateina laikas, kai net mobiliam telefone antivirusinė programa bus būtinas dalykas. Lookout sėkmės atveju turėtume turėti didesnį šios srities programų pasirinkimą, gal būt net ir nemokamų galimybių. Aišku, dar reikia sulaukti pirmųjų atsiliepimų apie Lookout antivirusinių patikimumą :).

2 comments:

Estela said...

Nežinojau, kad antivirusinė jau yra ir telefonui. Na bet kai dabar telefonas atlieka panašias funkcijas kaip ir kompiuteris, tai tikrai būtina apsaugoti nuo viruso ir juos.

Unknown said...

Įdomu ar jau daug vartotojų naudojasi antivirusine programa telefonui? Ir ar ji yra būtinai, jei internetu telefone naudojuosi gana retai?