Thursday, September 24, 2009

Google Sidewiki

Tikriausiai galima rasti ne vieną internetinę tarnybą, kuri leidžia komentuoti internetinius puslapius. Google su naujuoju savo projektu Sidewiki taip pat bando įsilieti į šias gretas.

Sidewiki bus platinimas su specialia Google Toolbar versija skirta Firefox ir Internet Explorer naršyklėms. Tokiu būdu vartotojams leidžiama viešai komentuoti bet kurį interneto puslapį. Įrašai bus surūšiuoti naudojant algoritmą, kuris filtruoja prastos kokybės komentarus, o įdomesnius iškelia į viršų.

Kaip sako ReadWriteWeb, rūšiavimo algoritmas ir Sidewiki gebėjimas rodyti pastabas ta pačia tema įvairiuose tinklapiuose, daro Sidewiki unikaliu projektu.

Kai kuriem populiariems puslapiams, kuriems dar nebuvo palikti kometarai, erdvė bus užpildyta susijusiais blog'ų įrašais. sakoma, jog tai dar vienas dalykas, kuris daro šį projektą išskirtinį. Priešingai nei daugelis kitų kompanijų Google siūlo ir Sidewiki "API". Sidewiki Data API suteiks kūrėjams, vystytojams (angl. developers) galimybę prieiti prie visų šių pastabų ir įtraukti jas į savo svetaines ar įskiepius (angl. widget).

Įdomu kam Google naudos visą šią informaciją? Tikriausiai net nereikia abejoti, kad yra galybė būdų ir kelių kaip panaudoti tokią informaciją. Pavyzdžiui, ReadWriteWeb kalba apie tai, jog šie komentarai galėtų būti panaudoti paieškos rezultatų pateikime, atsižvelgiant į populiarumą ar atvirkščiai. Taip pat gali tikėtis, kad išorės vystyojai greitai sukurs, pavyzdžiui, Firefox įskiepį, kuris atliks informacijos atrinkimą, pateikimą ir pan.
Belieka pamatyti kaip toliau vystysis šis projektas ilgesnėje perspektyvoje. Vienas aišku, jog Google turės vis daugiau ir daugiau informacijos.

No comments: