Monday, March 29, 2010

Vikipedija atsinaujinimas

Vikipeija - interneto vartotojų kuriama enciklopedija bei vienas iš populiariausių interneto puslapių ruošiasi pakeisti savo išvaizdą. Wikimedia Foundation blog'e rašoma, kad "User Experience" komanda ruošiasi pristatyti naująjį dizainą balandžio 5 dieną. Šiais pakeitimais siekiama, kad svetainėje būtų dar lengviau naršyti, ieškoti ir redaguoti.
Naująjį Vikipedijos dizainą kodiniu pavadinimu "Vector" paskutinius šešis mėnesius testavo 500,000 beta testuotojų grupė. Į pasikeitimų sąrašą patenka ir tokie dalykai, kaip supaprastinta navigacija, į kitą vietą perkeltas paieškos laukelis ir net atnaujintas Vikipedija logotipas. Be to netrukus angliškoje enciklopedijos versijoje bus galima kurti pdf failus ir knygas iš prieinamų tekstų.
Tame pačiame blog'o įraše pasakojama, kad daug dėmesio skiriama tekstų redagavimo palengvinimui. Sukurta nauja įrankių juosta, kuri redaktoriams leis daug greičiau ir paprasčiau įterpti nuorodas, lenteles ir pan.. Pasak Naoko Komura Wikimedia blog šie pakeitimai tai tik pradžia. Vėliau šiais metais enciklopedija turėtų sulaukti dar daugiau pasikeitimų, pavyzdžiui, patogesnė navigacija skaitant ilgą straipsnį, pats redagavimo puslapis turėtų tapti daug aiškesnis.

Kitas labai svarbus dalykas, ar Vikipedijos atsinaujinimas paskatins dalyvauti jos veikloje daugiau redaktorių. Pasirodo ne tiek jau daug žmonių aktyviai prisideda prie enciklopedijos pildymo, redagavimo. Turint tai bei sulėtėjusį Vikipedijos augimą mintyje ir siekiama įnešti naujovių. Galvojama, kad lengvesnis tekstų redagavimas paskatins daugiau žmonių prisidėti prie to. Dr. Ed H Chi Palo Alto Research Center California mokslininkas Telegraph sakė, kad svetainė tapo išskirtine vieta, kur tik labiau patyrę redaktoriai atsakingi už straipsnių pateikimą, redagavimą. "Labiau patyrę", greičiausiai turima mintyje geriau išmanantys tekstų patekimo/redagavimo technologinius principus internete.
Kitaip sakant, enciklopedija tapo ne minios, o kažkokios grupelės išmintį perteikiančiu projektu. Tai taip pat galėjo prisidėti prie projekto augimo sulėtėjimo. Per paskutinius metus įrašų skaičius per dieną sumažėjo nuo 2200 2007 liepą iki 1300 šiandien. O gal jau išsisėmė temos? Greičiausiai sunkiai įmanomas dalykas.
Taigi kaip jau minėta aukščiau, Vikipedija supaprastindama straipsnių redagavimo procesą tikisi pakeisti šią kryptį/tendenciją. Gali kilti klausimas, o gal jau laukta per ilgai ir nepavyks susigrąžinti tokio rašančiųjų skaičiaus. Ką gi iki enciklopedijos atsinaujinimo liko laukti visai ne daug, o netrukus turėtų paaiškėti kaip interneto vartotojai sutiks, įvertins šiuos pasikeitimus.

No comments: