Monday, May 18, 2009

Blog Search (blog'ų įrašų paieška)

Google Blog Search sulaukė šiek tiek atnaujinimų - panašu, jog siekiama jos veikimą padaryti kaip algoritmo. Konkrečiai remiantis Jeremy Hylton, Blog Search papildė daugiau elementų savo "grupes" (angl. clusters) apie tam tikrą pasakojimą. Dabar naudojant labai daug signalų bandoma atsižvelgti į įrašo naujumą, autorititengumą. Įrašas gaunantis daug nuorodų turi daugiau galimybių būti geriau randamas.

Kita sistema blog'ų įrašų paieškai Techmeme. Algortimo pagalba organizuoja istorijas nuo 2005 m.. Naudojama daug įvairių veiksnių, pavyzdžiui, laikas, ryšiai ir bendras autoritetas, nusprendžiant, kurias istorijas rodyti. Ši paieška leidžia redaktoriaus pagalba skaitytojams patiems nustatyti, kokios istorijos yra tikslios ir svarbios. Taip tarsi pripažįstama, jog algoritmas negali sujungti geriausius pasakojimus greitai ir tiksliai.

The New York Times straipsnyje apie blog'ų įrašų paieškos sistemas sakoma, jog Google Blog Search dar turėtų įveikti ilgą kelią šios sistemos tobulinimui. Paminėti ir sąlyginiai Techmeme trūkums, tai gana nedidelė temų aprėptis. Autorių manymų ši sistema, kol kas yra pranašesnė už Google Blog Searc. Reikia manyti, jog Google ilgai nedels su šios sistemos tobulinimu.

No comments: