Thursday, May 21, 2009

IBM Programinė įranga rasti tendencijoms dideliuose duomenų kiekiuose

Technologijos ir duomenų kiekiams žengiant į priekį svarbą įgauna programinė įranga galinti apdoroti didelius duomenų kiekius, atlikti įvairius skaičiavimus. Šiuo klausimu bendrovė IBM turi ką pasakyti. Ši bendrovė pristatė naują programinę įrangą, kuri gali surinkti didelės apimties duomenis iš daugelio šaltinių ir greitai nustatyti koreliaciją tarp tų duomenų. Bendrovė sako, kad tikisi, jog programinė įranga gali būti naudinga analizuojant finansų, sveikatos apsaugos ir net oro duomenis.

Kaip pasakojama The New York Times straipsnyje IBM dirbo apie šešis metus prie šios programinės įrangos. Bendrovė tikisi, kad tai padės skatinti laimėjimus tokiose srityse kaip finansai ir miesto valdymas, padedant žmonėms geriau suprasti duomenų modelius. Steven A. Mills, IBM senior vice president teigimu, kad finansų srityje veikiančios bendrovės praleido daug laiko rūšiuodamos įvairius duomenų rinkinius. Pasak Steven A. Mills, iššūkis šioje pramonėje ne tai "Ar galėtumėte surinkti visus duomenis? ", o "Ar galėtumėte surinkti visus duomenis kartu ir analizuoti realiu laiku? ". Vietoj atskirų didelių duomenų bazių skirtų stebėti, pavyzdžiui valiutų kursų svyravimus, akcijų prekybos modelius, IBM sukurta programinė įranga (vadinama Sistema S) gali apdoroti tokią informaciją kartu. Dar svarbu tai, kad pasaka bendrovės skaičiavimai atliekami gana greitai, tiesa, pavyzdžių The New York Times straipsnyje nepateikta.

Įmonė siūlo, kad, pavyzdžiui, ligoninėje būtų galima pasinaudoti Sistemos S technologiją stebėti ne tik atskirų pacientų, bet ir visą pacientų duomenų bazę, taip pat gydymo ir diagnostikos sistemas. Jei viskas vyks pagal planą, kompiuterinė sistema galės įspėti medicinos seseris ir gydytojus apie iškylančias problemas.

Analitikų manymų stipriai pasireiškiant globalizacijai ir didėjant konkurencijai tarp įvairių organizacijų tai gali būti naudingas įrankis didelės apimties duomenų apdorojimui. Tiesa, įsigyti tokią programinę įrangą gali kainuoti net ir šimtus tūkstančių JAV dolerių, bent jau dabar taip sako IBM kompanija.

No comments: