Monday, May 04, 2009

FriendFeed realaus laiko informacijos apdorojimo sistema

Šiuo metu internete netrūksta kalbų apie Paul Buchheit žmogaus, prisidėjusio prie pirmosios Gmail versijos kūrimo, Google reklamos Adsence kūrimo, naują darbą - FriendFeed.

Paul Buchheit teigimu, pristatoma nauja internetinės komunikacijos forma: sklandus realaus laiko daugelio asmenų pokalbis. Autorius drąsiai sako, jog FriendFeed'e atsirandančios atviros realaus laiko diskusijos ketina tapti svarbia nauja komunikacijos terpe, panašaus lygio kaip elektroninis paštas ar blog'ai. Gana ambicingas pareiškimas.

Dabar Paul Buchheit investuoja į naujai kuriamus produktus, jei taip galima sakyti (angl. new startups). Jis yra vienas iš FriendFeed įkūrėjų. FriendFeed derinys:
  • Priemonės surenkanti ir pateikianti informaciją iš viso interneto;
  • Didelė visuomeninė diskusija;
  • Originalaus turinio paskelbimo įrankis.
Ši paslauga išgauna duomenis iš skirtingų socialinių tinklų, kuriuos galima nurodyti, taip leidžiant savo FriendFeed draugams pamatyti ir diskutuoti veiklą tuose tinkluose. Yra gana ilgas paslaugų sąrašas, kurių informaciją galima importuoti į FriendFeed, tačiau kol kas tai labiausiai išnaudojama importuojant Twitter žinutes.

FriendFeed komanda pastoviai prideda naują paslaugą sistemai, tačiau ji kol kas nėra labai plačiai paplitusi. Yra nuomonių, jog ši sistema yra kiek per sudėtingai perprantama ar naudojama įprastam vidutiniam vartotojui. Sakoma, jog ir pavz., Facebook gana dažnai prideda įvairų naujų funkcijų.

Šią savaitę taip pat buvo pristatyta šiek tiek sistemos pakeitimų. Didžiausias pakeitimas - nauja išvaizda ir svarbiausia, realaus laiko informacijos srautas. Informacija pateikiama iškart, kai tik yra atnaujinama. Sistemos naudotojų pasisakymuose dar yra įvairios kritikos sistemos naudojimo, patogumo klausimais. Viena ar kita funkcija dar tikriausiai nėra galutinai išbaigta.

Paul Buchheit teigimu dauguma socialinių tinklų juda link realaus laiko informacijos srauto pateikimo. Tai labai patogu ir gal kiek panašu, pvz., į telefono pokalbį, nes viskas gali įvykti kelių minučių laiko tarpe.

Apibendrinant, vienos žinomiausių ir plačiausiai naudojamų el. pašto sistemų "tėvas" tiki, jog realaus laiko informacijos pateikimas ir apdorojimas gali tapti gana parankiu kasdieniniu įrankiu renkant informacija iš keleto šaltinių.

No comments: