Thursday, November 27, 2008

Protingi namai/smart home

Dar viena tema susijusi su pažangiomis technologijomis. Panašu, jog ankstesnės kalbos apie protingus namus nėra pamirštos.

Nokia šiandien pranešė, jog kuria protingų namų platformą, Nokia Home Control Center. Platforma atvira trečiosioms šalims integruoti savo sprendimus. Visais sprendimais galima naudotis smartphone'u ar kompiuteriu esant namuose arba iš nutolusios vietos. Protinguose namuose vartotojai gali stebėti ir kontroliuoti elektros energijos suvartojimą, įjungti ar išjungti įvairius prietaisus, stebėti temperatūrą ar aplinką kameros pagalba. Ateityje visos namų sistemos galės būti prijungtos prie Nokia platformos, įskaitant apsaugos, šildymo ir vėdinimo sistemas.

Nokia atstovai sako matantys augimo potencialą taip vadinamų protingų namų rinkoje. Kompanija nori sukurti atvirą platformą, kurioje išoriniai partneriai gali pridėti, plėtoti savo pačių sprendimus ir paslaugas. Mobilusis prietaisas gali būti visai patogi sąsaja valdyti "protingus namus" ypač, jei vartotojas ne namuose.

Šiandien Nokia taip pat paskelbė apie partnerystę su viena iš didžiausių Europos energetikos bendrovių, RWE. Bendradarbiavimu siekiama plėtoti bei efektyviai valdyti energijos vartojimą namie. Šis bendradarbiavimas turėtų sujungti RWE kompetencijas energetikos srityje su Nokia technologinėmis žiniomis, patirtimi. Planuojama, jog 2009 metais Nokia ir RWE turėtų pasiūlyti įvairių sprendimų susijusių su namų šildymu bei šio proceso valdymo mobiliuoju telefonu.

Plačiau protingų namų platforma turėtų būti pademonstruota per "Nokia World event" Barselonoje gruodžio 2-3 dienomis.

No comments: