Thursday, November 27, 2008

Technologijos po penkerių metų

Pakalbėkime truputį apie technologijų kaitą. Kiekvienais metais bendrovė IBM išleidžia "Next Five in Five" sąrašą naujovių, kurios per artimiausius penkerius metus turi potencialo pakeisti tai kaip žmonės dirba, gyvena ar žaidžia. Tai jau trečiasis toks sąrašas, tarp visų punktų paminėtas ir toks kaip "kalbėjimas internetui". Pasak IBM, ateityje bus galima naudotis internetu balso pagalba, nesinaudojant klaviatūra.

Tikriausiai galima ištikrųjų įžvelgti potencialo balso naudojimui internete. Gal būt visai gerai būtų rašyti el. laiškus tik tarsi diktuojant tekstą, naudotis paieška pasakojant ką nori rasti ar sudiktuoti savo dienoraščio (angl. blog) įrašus. Kažkas panašaus jau tikriausiai ir prasidejo pasireikšti, pavyzdžiui, neseniai iPhone'ui pasirodžiusios paieškos galimybės iš Google.

Mintis, kad sudaryti įrašus bus galima diktavimo būdu skamba visai patraukliai, tik ar visa tai įvyks per penkerius metus. Kai kurie pasyvesni technologijų žinovai pasisako, kad gal įvyks per penkiolika metų.

Kiti sąrašo elementai apima tokius dalykus kaip energijos taupymui saulės energijos technologija bus pritaikyta asfalte, dažuose ir languose. Sakoma, jog tokiu būdu būtų galima pagaminti gana daug energijos.
Kitas punktas susijęs su žmogaus sveikata. Gydytojai galės nustatyti su kokiomis grėsmėmis sveikatai susidursime ateityje. Šis punktas kiek primena mokslinę fantastiką apie genus ir panašius dalykus.
Bus galima turėti savo asmeninį skaitmeninį apsipirkimo padėjėję. Pasakojama, jog ateityje, pavyzdžiui, drabužių matavimosi kambarėliai turės lietimui jautrius ekranus bei kitus papildomus dalykus, kurie padės pasirinkti aprangos aksesuarus ar pačia aprangą.
Dėl paskutinio punkto, sakančio, jog pamiršimas taps tolima atmintimi, taip pat dar sunkoka patikėti. Sakoma, jog per paskutinius penkis metus taps lengviau prisiminti ką pirkai, kur susitarei susikti, apie ką kalbėjo per konferenciją ir pan. Pasak IBM, visa ši informacija bus įrašoma, saugoma, analizuojama ir pateikiama reikiamoje vietoje reikiamu laiku.

Apibendrinant, pasak IBM, per artimiausius penkerius metus turėtų būti gana daug pasikeitimų susijusių su technologijų panaudojimu darbui, žaidimui ar apskritai sakant gyvenime. Kai kurie iš šių galimų pasikeitimų skamba gana fantastiškai. Na, kaip sakoma, pagyvensime - pamatysime, kurie iš įvardintų pasikeitimų pasitvirtins jau gana artimoje ateityje.

No comments: