Wednesday, July 08, 2009

Google Chrome OS

Vėlai antradienį Google pranešė kuriantys operacinę sistemą kompiuteriams (PC). Kuriama sistema bus surišta su Chrome Web naršykle. Panašu, kad Microsoft sulauks daugiau konkurencijos.

Programinė įranga vadinama "Google Chrome Operacinė sistema", iš pradžių bus skirta naudoti mažuose, pigiuose nešiojamuose kompiuteriuose dar žinomuose kaip netbooks, kurie paklausa bei pardavimai paskutiniu metu stipriai išaugo. Google teigimu, programinė įranga taip pat galėtų būti naudojama ir pavadinkime pilnaverčiuose galingesniuose kompiuteriuose.

Greitis, paprastumas ir saugumas yra svarbiausios naujosios operacinės sistemos savybės. Kompanijos atstovai blog'e sako, jog kuriama sistema turėtų greitai startuoti ir jau po keleto sekundžių būtų galima naršyti internete. Pichai ir Upson teigimu, programinė įranga bus išleista internete vėliau šiais metais atviro kodo licencijos pagrindu. Tai leis išorės programuotojams keisti programinį kodą. Netbook'ai su įdiegta Google sistema bus pradėti parduoti antroje 2010 metų pusėje.

Netbook'ų rinka Google manymu yra puiki vieta ir proga mesti Microsoft iššūkį. Jie tiki, jog per internetą prieinama programinė įranga yra ateities dalykas. Per internetą pasiekiamos programos galėtų pakeisti veikiančias pačiame kompiuteryje. Tokiu būdu konkurencija ir iššūkis būtų ne tik Windows operaciniai sistemai bet ir visoms Microsoft kuriamoms programoms kurios veikia kompiuteryje.

Pačios Google teigimu dar yra daug darbo prie naujosios sistemos. Galima prisiminti, jog jie jau yra sukurę operacinę sistemą Android skirtą mobiliesiems įrenginiams. Kai kurie gamintojai bando pritaikyti ją ir netbook'ams.

Įdomu į ką išaugs šie Google ketinimai ir kaip pasisuks konkurencija su Microsoft.

No comments: