Thursday, July 02, 2009

Truputis spam statistikos

Google pateikė šiek tiek duomenų apie tai, kokias atakas, jų kiekius, patyrė spam'o aptikimo programinė įranga per paskutinį ketvirtį.
Pasak Google, bendras šlamšto (angl. spam) lygis antrąjį 2009 metų ketvirtį buvo 53% didesnis nei per pirmąjį ketvirtį, ir 6% didesnis nei prieš metus. Nors po McColo ISP išardymo bendras šlamšto lygis sumažėjo 70%, reikėjo tik keturių mėnesių, kad bendras siunčiamo spam'o lygis pasidarytų toks kaip buvęs. Praeitą mėnesį buvo uždarytas 3FN, dar vienas didelis taip vadinamo šlamšto šaltinis. Po to siunčiamų šiukšlių kiekis sumažėjo apie 30 %. Labai tikėtina, jog atsiras naujas šaltinis ir bendras šiukšlių kiekis vėl padidės.

Taip pat Google pastebi, jog atsinaujino paveiksliukų spam'as (angl. image spam), kas yra labai keista, nes šiukšlių aptikimo programos paprastai gana gerai filtruoja tokius dalykus. Amanda Kleha, Google žinučių saugumo bei archyvavimo komandos narė, bando tai paaiškinti tuo, jog po McColo ir 3FN uždarymo, atėjo nauji vadinami spam'o šaltiniai naudojantys naujus metodus. Dar pastebima tai, jos spammeriai gali dabar testuoti, kokio pobūdžio pranešimai geriausiai prasibrauna į pašto dėžučių Inbox katalogus.

Pranešime taip pat pažymima, jog per vieną didžiausių paskutinio ketvirčio spam atakų, buvo panaudotas senas taip vadinamas naujienlaiškio metodas. Per dvi valandas buvo paleistas didžiulis šiukšlių skaičius. Taigi galima manyti, kad už viso to yra sudėtingas ir galingas tinklas galinstis išsiųsti didžiulius šlamšto kiekius. Gal būt spammeriai nebeturi naujų idėjų naudodami senus metodus, o gal būt tikimasi, kad seni primiršti dalykai sėkmingai suveiks.

No comments: