Tuesday, March 31, 2009

Uždaroma Microsoft Encarta enciklopedija

Turėsime viena elektroninės formos enciklopedija mažiau. Microsoft išplatino pranešimą, jog uždaroma Encarta enciklopedija. Sakoma, jog ši enciklopedija tiesiog negalėjo konkuruoti su Wikipedija, kuri tapo pirmaujančia enciklopedija internete.

Palyginimui pateikiama keletas skaičių. Sausio mėnesį Wikipedia sulaukė 97 procentų Jungtinių Valstijių lankytojų, kurie lankė interneto enciklopedijas, duomenys gauti iš interneto reitingus sudarančios bendrovės Hitwise. Encarta buvo antra, su 1,27 procentais lankytojų. Tikriausiai pastebėjote milžinišką skirtumą tarp šių dviejų encikloepdijų lankomumo. Skirtingai nuo Wikipedia, kur savanorių autoriai greitai atnaujina populiarius įrašus, Encartos informacija gali būti kiek pasenusi.

Microsoft teigimu, Encarta programa bus pašalinta iš parduotuvių birželio mėnesį, svetainės bus uždarytos iki spalio. (Japonijoje svetainė bus prieinama kiek ilgiau - iki gruodžio pabaigos).

Microsoft FAQ puslapyje paaiškimo Encarta enciklopedijos uždarymo priežastis, ten teaip pat galima rasti ir su apmokėjimu susijusios informacijos, jei kas turėjo išsipirkę prieigą prie šios enciklopedijos. Tame pačiame puslapyje Microsoft savęs paklausia ar bus uždaryti ir kiti mokomiejie kompanijos produktai. Atsakoma, jog šiuo klausimu dabar nedaromos jokios prielaidos.

Mathias Schindler, vienas iš Vokiškosios Wikipedijos administratorių, pareiškė, kad jis jau išsiuntė elektroninį laišką Microsoft, prašydamas išleisti medžiagą iš Encarta enciklopedijos, jei kompanija neplanuoja jos daugiau naudoti. Įdomu koks bus Microsoft atsakas į tokį prašymą?

Tikriausiai galima sakyti, jog žmonės dabar informacijos ieško kiek kitaip nei prieš tarkim dešimtmetį. O ir pačios informacijos poreikis jau yra kitoks.

No comments: